+ Yorum Gönder
Her Telden Eğitim Konuları ve Ödev ve Tezler Forumunda Logaritma Ile Ilgili Öss De Çıkmış Sorular Konusunu Okuyorsunuz..
  1. Ziyaretçi

    Logaritma Ile Ilgili Öss De Çıkmış Sorular









  2. FERAY
    Bayan Üye





    Logaritma Ile Ilgili Öss De Çıkmış Soru Örnekleri


    Soru21: 1 < log3 ( x +2 ) < 2 eşitsizliğinin çözüm kümesini bulalım.



    Çözüm: 1< log3 ( x + 2 ) < 2 31 < x + 2< 32



    3 < x + 2 < 9



    1 < x < 7 olur.



    Çözüm kümesi, Ç = { x ½x Î R ve 1 < x < 7 } olur.



    Soru22: xlnx = e2 x denkleminin çözüm kümesini bulunuz?



    Çözüm: Verilen denklemde, her iki tarafın doğal logaritmasını alalım:



    ln xlnx = ın e2 x ln x . Ln x = ln e2 + ln x (ln x)2 = 2 + ln x olur.



    ln x = t alınırsa, (ln x)2 = 2 + ln x t2 = 2 + t t2 – t – 2 = 0



    t1 = 2; t2 = -1 bulunur.



    t1 = 2 ln x = 2 x = e2 ve t2 = -1 ln x = -1 x = e-1 olur.



    O halde, Ç ={e-1 , e2} olur.



    Soru23f(x)= 2x ile tanımlı, f: IR ® IR+ üstel fonksiyonu veriliyor.

    f(1), f (1/2), f(-1), f(0), f(-3) degerlerini bulalım

    Çözüm :f(x) = 2x ® f(1)=21=2, f(1/2)=21/2 =Ö2 » 1,41 … , f(-1)=2-1=1/2, f(0)=20=1, f(-3)=2-3=1/23=1/8 bulunur.


    Soru24: 32 saysısının 2 tabanına göre logaritmasını bulalım

    Çözüm: log232 = y 2y = 32 (tanım)

    2y = 25

    y = 5

    Soru26 2 tabanına göre 1/3 olan sayıyı bulalım.


    Çözüm: log2x = 1/3 x = 21/3


    x = 3Ö2


    Soru27: log1/3 [1-log2 (x-3)] = -1 denklemini çözelim.

    Çözüm: log1/3 [1-log2 (x-3)] = -1 ® 1 – log2 (x-3) = (1/3)-1

    log2 (x-3) = -2

    x – 3 = 2-2 =

    x =

    Soru28: log5(3x-2) £ 2 çözüm kümesi nedir?

    Çözüm: log5 (3x-2) £ 2


    0 < 3x – 2 £ 52

    < x £ 9

    Ç =


    Soru29: log3 (1-4x) > 2 eşitsizliğinin çözüm kümesi nedir?

    Çözüm: log3(1-4x) > 2

    1 – 4x > 32

    1 – 9 > 4x

    -2 > x Ç = (-¥,2)

    Soru30:log3(log232) = log9x olduğuna göre x in değeri nedir?

    ÇÖZÜM:Gerekli Kavram ve Bilgiler:

    * bn = logab dir.

    log3 (log232) = loggx

    log3 (log225) =

    log3(5) = log3 .

    5 = ® x = 25 bulunur.


    Soru 31:a, b, c, 1 den farklı üç gerçek (reel) sayılardır. Elde yalnız a tabanına göre düzenlenmiş bir logaritma tablosu olduğuna göre logbc aşağıdaki ifadelerden hangisi ile hesaplanır?


    ÇÖZÜM:logbc = x olsun. buradan c = bx yazılır. Buna göre

    c = bx ® logac = xlogab ® x = bulunur.







+ Yorum Gönder


Hızlı Cevap Hızlı Cevap


:
logaritma çıkmış sorular ve cevapları,  logaritma ile ilgili örnekler,  öss çıkmış logaritma soruları